ANCA-ZOLLER Veri Değişimi ile Yeniden Taşlama Süreci Kolaylaşıyor
FRAISA, ANCA-ZOLLER Veri Değişimi ile Yeniden Taşlama Sürecini Kolaylaştırıyor, Boşta Kalma Süresini %20 Azaltıyor
Her gün aynı hikaye ve baskı sürekli artıyor: İlk araç kaliteli olmalı ve yeniden işleme yapılmamalı. Hurdalar her ne pahasına olursa olsun en aza indirilmeli çünkü bu, büyük maliyet faktörlerinden biridir. Bu hem yeni araçların üretimi hem de yeniden taşlama için geçerlidir.
Bunu başarmak için mükemmel bir taşlama programına ve taşlama tekerlekleri ve tekerlek paketleri hakkında geçerli bilgilere sahip olmak önemlidir. ANCA, kendi ToolRoom taşlama yazılımının WheelEditor'ında bunun için standart bir arayüz sağlar, bu da hem tekerlek bilgilerini dışa aktarmayı hem de ölçüm sonuçlarını içe aktarmayı mümkün kılar. Bu ölçüm sonuçları, ilk çalışmada mükemmel bir araca ulaşan tüm hesaplamaların temelidir. Tekerlek verilerinin yerel olarak mı yoksa birden fazla makinede ANCA WheelServer kullanılarak mı yönetildiği önemli değildir. Bu arayüz, çap, tekerlek yarıçapı, tekerlek açısı, flanş boyutu ve diğer ilgili bilgiler gibi tüm tekerlek bilgilerini değiş tokuş etmek için kullanılabilir. Arayüz ayrıca sadece aşınma kontrolü için flanş boyutu veya çap gibi bireysel parametrelerin değiş tokuş edilmesi seçeneğini de sunar. Bu durumda, yalnızca bu veriler ağ üzerinden aktarılır ve ölçülür. Sonuçlar da ağ üzerinden sağlanır ve aktarılır.
Almanya'nın Willich kentinde bulunan hassas alet şirketi FRAISA, taşlama tekerleği paketlerini ölçmek için ZOLLER »venturion« kullanıyor. Veriler doğrudan ANCA WheelServer'a gönderilir, bu da fiziksel paketin gerçek verilerini sanal pakete atar ve bu da taşlama makinesine sağlar. “ZOLLER'dan ANCA yazılımına gerçek veri aktarımı bizim için bir dönüm noktası oldu. Bu bize büyük miktarda zaman ve çaba tasarrufu sağlar,” diyor FRAISA Teknoloji Müdürü Stefan Schaefers. Burada, her paket kullanılmadan önce ölçülür, bu da yalnızca gerçek verilerin kullanılmasını sağlar. 2018'deki tanıtımından bu yana, sistem tüm ZOLLER cihazlarında ve sahadaki 20 ANCA makinesinde uygulanmıştır. “Günlük olarak dış ortaklarımız tarafından hazırlanan ve ardından şirketimizdeki makine operatörleri tarafından doğrudan ölçülen 10 taşlama tekerleği paketinden bahsediyoruz,” diye açıklıyor Schaefers. Sonuçlar etkileyici: “Özellikle makine kullanılabilirliği açısından, dış ölçüm ve otomatik veri aktarımı büyük iyileştirmeler getirdi. Bu konudaki ilk değerlendirmeleri yaptığımızda ve üretken olmayan zamanımızı %20 oranında azaltabileceğimizi ve yeniden işleme oranını %10 azaltabileceğimizi fark ettiğimizde kendimiz de oldukça şaşırdık.”
FRAISA'nın Willich'teki tesisi, FRAISA'da alet yeniden işleme için ana yerdir. Burada her yıl yaklaşık 350.000 araç yeniden taşlanır. ReTool® konsepti, müşterilere yeni araçlara kıyasla %70'e varan maliyet tasarrufu sunarken, aynı zamanda CO2 emisyonlarını %50 azaltan en son üretim kontrol ve otomasyon çözümlerini kullanır. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, büyük ölçüde taşlama tekerleği yönetimine bağlı olan çok yüksek bir tesis verimliliği seviyesinden mümkündür.
“Mottomuz "ilk araç = iyi araç"” diyor Schaefers. “Bu yalnızca veri depolama, ölçüm ve işlem açısından ev ödevimizi yaparsak işe yarar. ZOLLER ve ANCA arasındaki veri transferi sayesinde, her zaman taşlanmaya hazır bir tekerlek paketimiz var. Garantili tekrarlanabilirlik ve operatörden bağımsız ölçüm sayesinde hata oranı pratikte sıfır. Tekerlek paketi uygunsa, araç ilk yeniden taşlamadan sonra simülasyondaki kadar iyidir.”
ANCA Dijital Üretim Ürün Müdürü Steffen Kluth, “ZOLLER'daki ölçüm ve verilerin ANCA makinesine aktarımı makine operatörleri tarafından gerçekleştirilebilir. Bunlar kalite üzerinde önemli bir etkiye sahip olan ve böylece günlük çalışmaların değerini artıran katma değerli görevlerdir. Ayrıca, veri transferi yazım hatası riskini ortadan kaldırır.”
FRAISA'daki son teknoloji üretim yöntemleri ve kontrol, ReTool® için başarı faktörleridir. Schaefers bu avantajı görüyor ve daha fazla geliştirme hakkında düşüncelerini dile getirdi. “Bağlantı ve otomasyon kullanımının sürekli olarak genişletilmesi gerektiğinin farkındayız. Örneğin, taşlama tekerleği yönetiminde daha da iyi olmak istiyoruz. Dolaşımda 250 farklı taşlama tekerleği paketi çeşidimiz var. Bir yandan iş akışlarımızın verimliliğini en üst düzeye çıkarmalıyız, diğer yandan bir tanesine ihtiyaç duyulduğunda her zaman bir yedek tekerlek paketimiz olduğundan emin olmalıyız. Bu da üzerine çalıştığımız başka bir konu.”
“Bu, entegre alet üretimine doğru atılmış önemli bir adım daha,” diyor Kluth, “çünkü transfer için kullanılan veri formatı, yaygın olarak bilinen XML formatına dayanmaktadır.” Bu standart, örneğin Kesme Takımları için gelecekteki OPC UA spesifikasyonuna da dahil edilecektir. ANCA, kendi modüler otomasyon sistemi AIMS 2022'nin tanıtımından bu yana, dijital, otomatik alet üretimi için kendi portföyünü daha da geliştirdi ve GDX arayüzü veya umati gibi çeşitli standardizasyon projelerine de katkıda bulunuyor.