Akışkan Gücü ve Hareket kontrol Teknolojileri Sektörünün ilk yayınlanan Hidrolik&Pnömatik Dergisinin Mayıs - Haziran Sayısı ile sizlerle beraberiz.
Yeni nesil iletiÅŸim teknolojisi 5G’nin ülkemizde tanıtımı ve etkin bir ÅŸekilde kullanımı amacıyla Hannover Fairs Turkey, Vodafone Business, Nokia ve MEXT arasında gerçekleÅŸen iÅŸ birliÄŸi için karşılıklı imzalar MESS Teknoloji Merkezi MEXT’te atıldı.
8-11 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan WIN EURASIA Fuarı, Türkiye’nin endüstriyel otomasyon ve robot otomasyon teknolojilerinin bir araya geldiÄŸi ve Türkiye’nin endüstriyel 5G senaryolarının sahne alacağı platform olarak öne çıkıyor.
5G Üzerinden Ä°lk Kez GerçekleÅŸtirilen Robotik El ve Ä°nsan-Robot EtkileÅŸimleri
WIN EURASIA fuarı öncesi, Vodafone 5G ÖzelleÅŸtirilmiÅŸ Mobil Åžebeke (MPN) üzerinden test sinyaliyle ilk kez denenen ve Mitsubishi Electric Türkiye tarafından tasarlanan insan-robot etkileÅŸimiyle gerçek zamanlı “Humanoid Robotik El” kontrolü saÄŸlayan 5G senaryosu gerçekleÅŸtirildi. Projede insan iÅŸ gücünü asiste eden MELFA ASSISTA cobot teknolojisi, 5G ağı üzerinden kablosuz veri transferiyle insansı robot kontrolünü saÄŸladı. Ä°ç haberleÅŸmesi CC-Link IE TNS üzerinden saÄŸlanan projeyle birlikte gelecekte 5G üzerinden yapılacak uzaktan ameliyatların önü açılmış oldu.
Yine Vodafone 5G’nin ÖzelleÅŸtirilmiÅŸ Mobil Åžebeke teknolojisinin kullanıldığı; SICK, Universal Robots ve Schunk ortaklığıyla sergilenen diÄŸer endüstriyel 5G senaryosunda ise insan-robot-bulut ve sensör etkileÅŸimi gerçek zamanlı olarak gösterildi. Hannover Messe 2019’da ilk defa sergilenen proje SICK, Universal Robots ve Deutsche Messe iÅŸ birliÄŸiyle dünyada ticarileÅŸtirilmiÅŸ ilk endüstriyel 5G projesi olma özelliÄŸini taşıyor ve kablosuz haberleÅŸmeyle düÅŸük gecikmeli, yüksek güvenilirlikli üretim süreçlerine doÄŸrudan katkı saÄŸlıyor.
5G Nedir?
5G, beÅŸinci nesil hücresel aÄŸ teknolojisine verilen genel bir isim olarak tanımlanıyor. 4.5G’den farklı olarak 5G, 10 kata kadar daha düÅŸük gecikme süreleri, daha yüksek hız ve aynı anda daha fazla cihazın iletiÅŸim kurabilmesine imkan veriyor. 5G’nin, 2035 yılına kadar küresel ekonomi de 13.2 trilyon $ katma deÄŸer yaratması bekleniyor, bu deÄŸerin 4.7 trilyon dolarının üretim sektöründe gerçekleÅŸeceÄŸi düÅŸünülüyor.
Hidrolik&Pnömatik Dergisinin gelecek sayısında tekrar buluÅŸmak üzere, saÄŸlık ve huzurla kalın.
Saygılarımla.
Ahmet Pelit
ahmet@ajansmik.com
Yazıyı Paylaş: