Lincoln Electric Türkiye, Teknik Meslek Liselerinin Önemine Dikkat Çekiyor
Otomotiv, demir çelik, petrokimya, maden ve bilişim gibi dünyanın ekonomik döngüsünün %80’ini oluşturan sektörlerde 2000’li yıllarından bu yana başlayan nitelikli iş gücü ihtiyacındaki artış, 2010’lu yılların başından bu yana Türkiye’de de gözlemleniyor. Bu noktada kaynaklı imalat endüstrisi için ihtiyaç duyulan iş gücünü karşılama noktasında teknik meslek liselerinin önemi her geçen gün artıyor. Lincoln Electric Türkiye, teknik meslek liselerinin yaygınlaştırılmasının ve artan iş gücü ihtiyacını karşılayacak donanımlı profesyoneller yetiştirilmesinin önemini vurguluyor.
1960-2000 yılları arasında, sevk ve idare, geliştirme, özel yetenek gerektirmeyen basit iş gücü sanayideki istihdamın %90’ını oluşturuyorken, günümüzde basit iş gücü istihdamının payı dünyada %60’lara kadar geriledi. Bu durumun sebebi olarak ise bilişim teknolojilerinin öne çıkması, elektrik-elektronik teknolojilerinin atılım yapması, basit imalatlarda dahi otomasyon ve robotik sistemlere geçiş yapılması, Endüstri 4.0’ın uzay mekiği imalatından paket lastiği imalatına kadar sanayinin her dalında etkin hale gelmesi gibi temel unsurlar bulunuyor.
Kaynaklı İmalat Endüstrisi için Teknik Meslek Liselerinin Önemi
Dünya genelinde teknik meslek liselerinden yetişmiş nitelikli personeller, mühendis ve yönetici sıfatları kadar aranılan anahtar personeller haline gelmişlerdir. Kaynak robotu operatörü, kaynak inspektörlüğü, su altı kaynakçılığı ve özellikle gazaltı kaynakçıları önem kazanmış ve meslek liselerinden bu branşlarda öğrenci yetiştirmesine dair beklentiler artmıştır.
Lincoln Electric Türkiye, teknik meslek liselerinde öğrencilerin uygulama, teorik ve sanal ortamda becerilerini geliştirmede desteklerini sunmaya devam ediyor. Özellikle günümüzün teknolojilerinden VR (gerçekliği artırılmış) sanal kaynak ekipmanı ile hem öğrencilerin ilgisini üst seviye tutuyor hem de öğrenme kabiliyetlerinin artmasına yardımcı oluyor. Bu sayede teknik meslek liselerinin önemini ortaya koyması için teknolojik destek de sağlanıyor.
Kaynak Robotu Operatörü
Endüstri 4.0’ın her imalat dalında öncelikli yatırım haline gelmesinin çıktılarını Türkiye’de gözlemliyor. Binlerce kişiyi istihdam eden otomotiv fabrikalarından, butik imalat yapan KOBİ’lere kadar tüm kaynaklı imalat işletmelerinde robotik kaynak imalatlarının sayısı günden güne artıyor. Geçmişte kaynaklı imalat tekniklerinin temel bilgilerine sahip bir kaynakçı, teknik meslek lisesi alt yapısına sahip olmadan dahi en üst seviye imalatlarda aranan gereksinimleri yerine getirebiliyorken robotik imalatların yaygınlaşmasıyla birlikte kaynak robotu operatörlüğü pastadan pay almaya başladı ve bu pay günden güne artış gösteriyor. Kaynak robotu operatörlüğü için aranan özellikler, temel yazılım bilgisi, temel kaynak bilgisi, temel makine bilgileridir. Pek tabii bu alt yapının edinilebildiği tek orta öğretim çatısı teknik meslek liseleridir.
Kaynak İnspektörlüğü
Petrokimya endüstrisi, savunma sanayisi gibi yüksek kaliteli ana malzemelerle kaynaklı imalat yapılan ve hata oranının çok düşük olduğu sektörlerde kaynak inspektörlüğü alanında son 20 yıl içerisinde çok ciddi bir artış yaşandı. Temel malzeme bilimleri, temel kaynak tekniği eğitimi gereksinimi duyan bu iş grubunda görev yapmak için edinilmesi gereken orta öğretim donanımına ulaşabilecek tek eğitim birimi yine teknik meslek liseleridir.
Su Altı Kaynakçılığı
Kaynak sektöründe kulaktan kulağa efsaneye dönüşmüş olan, “dünyanın en çok kazanan kaynakçıları” olarak nitelendirilen bu iş grubu hakkında dolaşan iddialar gerçek olmasıyla dikkat çekiyor. Denizlerdeki petrol çıkarma tesisleri, okyanus aşırı faaliyetler için tasarlanmış gemiler, denizlerde elektrik enerjisi için konuşlandırılmış rüzgar güllerinin tamir bakımı bu iş grubunun yaygın olarak görev yaptığı alanlar. Bu meslek üst düzey kaynakçılığın yanında üst düzey dalış kabiliyetleri gerektiriyor. Erken yaşlarda bu alt yapının oluşturulmaya başlanabileceği adres yine teknik meslek liseleridir.
Teknik meslek liselerinin kaynak sektörü için önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lincoln Electric Türkiye, Teknik Eğitim Birimi Sorumlusu Murat TAŞOCAK “Dünyanın ve Türkiye’nin günden güne nitelikli iş gücüne duyduğu ihtiyaçtaki net ve büyük artış, yukarıda bahsedilen örneklerle birleştirildiğinde teknik meslek liselerinin iyi bir kariyer planlaması için doğru bir adres olduğu açıkça ortaya çıkarıyor. Teknik meslek liseleri mezunlarının devamında alacakları lisans eğitimi ile çok kısa sürede kariyer basamaklarının en üst noktalarına çıkması mevcut sanayi tablosunda izlenebilecek en akıllıca yollardan bir tanesidir. Yukarıda bahsettiğimiz değişimler ve gerçekler göz önünde bulundurulduğunda teknik meslek liseleri mezunlarının bir lisans eğitimi almasalar bile iş bulma, operatör, formen, yönetici sıfatlarına erişme imkânları çok daha fazla ve değişimlerinin ivmesi göz önünde bulundurulduğunda bu imkanlar günden güne artıyor. Bu noktada teknik meslek liselerinin devletin yardımıyla yaygınlaştırılması ve artan iş gücü ihtiyacını karşılayacak donanımlı profesyoneller yetiştirilmesi hedeflenmelidir” dedi.