1989 yılından bugüne, Metal İşleme ve Makine Sektöründeki gelişmeleri, sektördeki üretici ve tedarikçi firmaların sunmuş olduğu ürün ve hizmetleri MetalMakina Platformlarında takipçileri ile buluşturan MetalMakina Dergisinin Temmuz -Ağustos 256.cısayısı ile beraberiz.
Makine Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği kuruldu!
İstanbul’da Makine Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği kuruldu. Dernek, Türkiye’de 4. Sanayi Devrimine uyum sağlamak ve sektörde öncü sivil toplum kuruluşu olmak amacı taşıyor. Uluslararası alanda tanınan bilim insanlarının yer aldığı yer aldığı dernek, makine sanayisinde Türkiye’yi lider konuma getirmeyi hedefliyor.
Makine Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği, 18 Haziran 2022 tarihinde ilk genel kurulunu yaparak, resmen kuruldu. Genel kurulda, yönetim ve denetim kurulları seçildi. Kurucu başkan Prof. Dr. Erhan Budak’ın öncülüğünde kurulan derneğin başkan yardımcısı ise ABD Bilimler Akademisi Üyesi Prof Dr. Yusuf Altıntaş oldu. Resmi olarak faaliyetlerine başlayan dernek; Dördüncü Sanayi Devrimi ile birlikte Türkiye’de makine sanayisini atağa geçirmeyi ve sektörde dünya lideri konumuna yükseltmeyi hedefliyor. Ayrıca, sanayi devriminin lokomotif sektörü makine sanayisinin gelişmesini sağlayarak, ülkenin ekonomik refaha kavuşmasında öncü olmayı amaçlıyor.
Makine sektörü “Yeşil Makineler, Yeşil Dünya” mottosuyla tek ses oldu
Üye sayısı 3 bini aşan 27 sektörel derneğin çatı kuruluşu olan Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED), “Yeşil Makineler, Yeşil Dünya” mottosuyla İstanbul’da gerçekleştirdiği Makine Zirvesi’nde, iş dünyasını bir araya getirdi. Makine hakkında konuşurken sadece bir sektörü değil, bir ülkenin üretim kabiliyetini, yani rekabet gücünü konuştuklarını ifade eden MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran şunları söyledi:
“Türkiye’nin büyümesini katma değer ve üretim üzerinden gerçekleştirmesi, büyümede sürdürülebilirliğin öne çıkması gerekir. Dünyada artık, bir işin tamamını yapabilmek değil, yapılırken ortaya çıkan değer zincirinden en büyük payı almak marifet kabul ediliyor. Bunun da bilgi ya da teknoloji üretimi ve markalaşmayla sağlandığını biliyoruz. Eğer elektronik ve yazılım sektörleriyle iş birliğimiz gelişirse, makinelerimizin rekabetçiliği ve pazardaki değeri de artacaktır. Yeşil Dönüşüm’ün asıl konusu standartlardır ve standartları belirlemek, belirleyen mekanizmalar içinde yer almak ülkemize önemli ve stratejik avantajlar sağlayacaktır. Türkiye’nin bunu kendi başına yapabilmesi elbette mümkün değil ama ihtisas derneklerimiz, üye oldukları AB örgütleri aracılığıyla bu hazırlıklarda görev alarak süreçlere büyük katkı sağlayacaktır. Ürün ve teknoloji çeşitliliği ile fark yaratarak uluslararası rekabette hızlı güçleniyoruz, ekonomiye yön veren bir sektör olmakta kararlıyız. Türkiye’yi makine büyütecek”.
Yeniden buluşana kadar hoşça ve sağlıcakla kalın....
Ahmet Pelit
Yazıyı Paylaş: