Endüstriyel metroloji sektörü 15.5 milyar euroluk hacme koşuyor!
Hexagon Türkiye EMEA Bölgesi’nin yıldızı konumunda
Üretimde sensör, yazılım ve otonom teknolojilerinin artması endüstriyel metroloji sektörünü globalde 15.5 milyar euroluk bir hacme taşırken, Hexagon MI Grubu geçen yılki 1.96 milyar euroluk satış rakamıyla sektördeki ağırlığını koruyor. Grubun 30 yıl i çerisinde Türkiye’de büyük yatırım projelerinde yer aldığına dikkat çeken Hexagon Türkiye ve Batı Balkanlar Genel Müdürü Koray Alpaslan, “Buradaki başarımız bizi grup içerisinde EMEA Bölgesi’nin en çok öne çıkan ülkeleri arasına taşıdı. Hizmete açtığımız Hexagon Bursa Çözüm Merkezimiz ile Türkiye’de sunduğumuz hizmetleri daha ileriye taşıyacağız” dedi
Sensör, yazılım ve otonom teknolojilerinin üretimdeki ağırlığının her geçen gün artması sonucunda, global endüstriyel metroloji sektörünün geçen yıl 14 milyar euroluk bir hacme taşındığını belirten Hexagon Türkiye ve Batı Balkanlar Genel Müdürü Koray Alpaslan, Hexagon MI Grubu’nun 1.96 milyar euroluk net satış rakamıyla sektördeki ağırlığını koruduğunu ifade etti. Türkiye’de son 30 yıl içinde gerçekleşen otomotiv, uzay ve havacılık, savunma, genel imalat, elektronik ve medikal alanlarındaki büyük yatırım projelerinin çoğunda yer aldıklarına dikkat çeken Alpaslan, bu sayede Türkiye’nin EMEA Bölgesi’nde en çok öne çıkan ülke konumuna yerleştiklerini bildirdi. 2025’te sektörde Yapay Zekanın yanı sıra Üretim Zekası kavramının konuşulacağını ifade eden Alpaslan, “Sektörün bu yıl 15.5 milyar euroluk bir hacme ulaşacağını öngörüyoruz Hexagon Grubu ise yılı yüzde 8 ile 12 arasında bir büyüme ile kapatacak” dedi. 2025’te Türkiye’de gerçekleşecek otomotiv, uzay ve havacılık sanayii yatırımlarının Hexagon için önemine dikkat çeken Alpaslan, “Hizmete açtığımız Hexagon Bursa Çözüm Merkezimiz ile sunduğumuz hizmetleri daha ileriye taşıyarak, satışını gerçekleştirdikleri cihazların ve yazılımların eğitimlerini, tanıtımlarını, taşınabilir sistemlerin kurulum sonrası bakım, tamir ve kalibrasyonlarını bu merkezden sağlayacağız” dedi.
“2024’te imalat sektörü zorlu bir dönemden geçti”
Sadece ülkemizde değil, endüstri alanında lider ülkelerde de ekonomik belirsizlikler, maliyet artışları, yetkin çalışanların eksikliği ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle imalat sektörünün zorlu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Alpaslan, “Metroloji tarafında ise, bunun doğal bir sonucu olarak geçen yıl 2023 yılına göre durağan bir yıl yaşadık. Elbette, zor anları fırsata dönüştürme yaklaşımı ile hareket eden firmalar teknoloji alanında yatırımları devreye aldılar ve dijital dönüşüm üzerindeki odaklanma arttı” dedi. Uygulamalar tarafındaysa, her zamanki kalite kontrol ve denetim süreçlerine ilave olarak tersine mühendislik ve modelleme alanlarında artmaya başlayan bir hareket gözlemlediklerini söyleyen Alpaslan, “Bu durum, donanıma ilave olarak bilgisayar destekli tasarım, mühendislik, üretim ve istatistiksel kalite kontrol yazılımlarının daha çok gündeme geleceği bir dönemi işaret ediyor” dedi.
“2025’te durağan yılı geride bırakacağız”
Sektörün çözümlerinden en çok faydalanan müşterilerin otomotiv, uzay ve havacılık, savunma, genel imalat alanlarında faaliyet gösterdiklerini, bunu ise elektronik ve medikalin takip ettiğini belirten Alpaslan, durağan bir yılın ardından, 2025 yılından sektör hacminin globalde 15,5 milyar Euro mertebesine ulaşmasının sürpriz olmayacağını kaydetti. Fabrikalarda mevcut makine parkı ile entegre olabilen, genel bilgisayar destekli kalite denetim ve yönetim sistemleri ile uyumlu veri aktarımı, bunun ötesinde düzeltici geribildirim oluşturabilen sistemleri tercih edileceğini ifade eden Alpaslan, “Kalite denetimi hat üzerinde, yakınında ya da laboratuvar gibi farklı bir konumda gerçekleşebilir. Dış ülkelerde kullanımı zaten başlamış olan, Türkiye’de ise gittikçe artarak talep gören hat üstü ya da yakınındaki kontrol sistemleri, modüler ve en önemlisi de otomasyon içeren çözümler geleceği şekillendirecek. Her ne kadar otomasyon içeren sistemler büyük bir kolaylık ve hız sunsa da maliyet faktörünün süregelen ekonomik koşullar nedeniyle bir müddet daha ilk yatırım anlamında temkinli davranan işletmeler için karar mekanizmalarını etkileyeceği düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.
Hexagon Grubu bu yıl yüzde 8 ila 12 arası büyüyecek”
2024 verilerine dayanarak, yinelenen gelirler ve nakit dönüşüm tarafında çok başarılı bir yılı tamamladıklarını belirten Alpaslan, Hexagon Global olarak 2023 ile benzer 5.4 milyar Euro net satış rakamları elde ettiklerini söyledi. “Bu rakam sadece Hexagon Manufacturing Intelligence için değil, globaldeki tüm grup firmalarına ait. Bizim gruba baktığımızda, 1,96 milyar Euro net satış rakamı ile yine amiral gemisi Manufacturing Intelligence (MI) oldu. Coğrafi olarak baktığımızda ise, Çin ve Hindistan iş hacminde en yüksek artışı gerçekleştirdiler” dedi. Bu yıl grup hedeflerinin yüzde 8 ila 12 arasında bir büyüme olduğunu açıklayan Alpaslan, “2025 yılında ülkemizde gerçekleşecek otomotiv, uzay ve havacılık sanayii yatırımlarının Hexagon için önemi büyük. Sadece dev firmalara değil, onların tedarikçisi orta ve küçük ölçekli işletmelere de çözüm sağlayan global ve lokal lider firma olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Sadece donanım değil, yazılım ürünleri ve uçtan uca entegre çözümleri ile Hexagon sektöründe öncü dememiz yanlış olmaz. Türkiye’de son otuz yıl içinde gerçekleşen büyük yatırım projelerine baktığımızda, çoğunluğunda firmamızın çözümleri kullanıldı” diye konuştu.
Hexagon Bursa Çözüm Merkezi ile hizmet ağı genişletilecek
Hexagon Türkiye’nin 2007 yılında hizmete başladığını söyleyen Alpaslan, “Şirketimiz, Ankara ve Bursa’da mevcut çözüm merkezleri ile faaliyetlerine devam ediyor. Hexagon Bursa Çözüm Merkezimiz ile hizmetlerimizi daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Bursa, otomotiv sektörü üreticileri ve yetkili tedarikçileri bakımından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri. Bu alanda sunduğumuz çözümleri hızlı şekilde üretici firmalar ile buluşturmak, ayrıca diğer sektör üreticilerinin de Bursa ve çevresinde yoğunlaşmış olması, bu bölgeyi stratejik bir konum haline getiriyor” dedi. Hizmete açtıkları Hexagon Bursa Çözüm Merkezi’nde, satışını gerçekleştirdiğimiz cihazların ve yazılımların eğitimlerini, tanıtımlarını, taşınabilir sistemlerin kurulum sonrası bakım, tamir ve kalibrasyon hizmetlerini sunacaklarını bildiren Alpaslan, “Cihazların bakımını yurtdışına göndermeksizin gerçekleştirebildiğimiz laboratuvarımızın, kalite yönetim sistemi ve teknik yeterlilik standartlarına uygun olarak çalıştığını gösteren ISO 17025 kapsamında akredite olduğunu da belirtmek isterim” dedi.